INSTINT: Artur Mas + Iñaki Gabilondo
El President Mas i el periodista Iñaki Gabilondo van ser ahir els protagonistes d'una xerrada distesa i oberta al públic al teatre BARTS. La conversa, titulada "El estado de la nación", va inaugurar la nova temporada d'INSTINT, un cicle de conferències organitzat per les productores EL TERRAT, Dies Tontos i The Project que continuarà al setembre.

Per primera vegada, el que passava a l'escenari del teatre també es podia seguir via streaming i prop de 5.000 espectadors van gaudir de la proposta en directe, que va arribar als 1.500 espectadors simultanis. Posteriorment i en poques hores, la xerrada ha assolit més de 15.000 reproduccions.

Un INSTINT, una trobada que va anar més enllà de l’entrevista convencional. El periodista escollit per aquesta ocasió, Iñaki Gabilondo, va demostrar tenir una opinió molt ferma i tan documentada que el President li va comentar que tan de bo a Madrid estiguessin tan ben informats.


La defensa de la independència i la defensa social

En l'INSTINT, Artur Mas, va assegurar que "la sobirania és l'instrument per tenir més disponibilitat de recursos" i aconseguir així "la finalitat última, que és la millora social". El President va defensar que la independència de Catalunya va lligada a la defensa social, en el sentit de millorar l'estat del benestar i l'economia. "El sobiranisme defensa les dues coses juntes", va remarcar, i va contraposar aquesta actitud a la de les formacions que només defensen l'eix social, però que, renunciant a l'independentisme, el que fan és apostar per "les mateixes eines  i instruments de sempre o inclús menys, de manera que quedem amputats".

"Per tant, si es convoquen eleccions al setembre i hi ha formacions amb un cert ressò social que volen canviar l'eix del debat sobiranista, aquest fet debilita el caràcter plebiscitari de les eleccions i això avui està passant a Catalunya", va destacar.

El 27S

El president de la Generalitat va apuntar que compta amb el sector independentista d'Unió per a les eleccions del 27S. "La meitat de la militància d'Unió ha dit que sí, i l'altra meitat ha dit que sí a un procés que encara està per definir", va recordar Mas.
 
Durant la conversa, el cap del Govern català també es va referir al que alguns han denominat la llista del president per al 27S. Artur Mas va explicar que, "per guanyar aquestes eleccions i enviar un missatge clar a Madrid, a Europa i al món, ens cal una formació política que tingui un resultat molt clar i que no deixi lloc a dubtes sobre fins a quin punt aquesta línia sobiranista té suport popular".

També va confirmar amb rotunditat que si no guanya els comicis, dimitirà. "Si els catalans decideixen que el procés el lideri una altra persona, jo faré un pas enrere".
 

Trencament emocional amb l'Estat espanyol

Gran part del diàleg mantingut va girar entorn del procés polític que viu Catalunya i el cap del Govern el va defensar com a única alternativa després de "moltes dècades esperant" i trobar, com a única resposta, "un procés de recentralització molt fort per part de l'Estat". En aquest sentit, Artur Mas va assegurar que, a part de la ferida de la crisi, que és econòmica i sobretot social, "hi ha un trencament emocional de molts catalans respecte l'Estat espanyol, que s'ha convertit en el nostre adversari". "És un estat que ens limita i ens talla l'autonomia, que no vol solucionar el tema del finançament i amb el qual hem de lluitar per una cosa tan senzilla com la llengua, cosa que no li passa a cap espanyol", va assegurar. I aquesta és una actitud que "ataca els teus fonaments i la teva dignitat".

Per aquest motiu, el cap de l'Executiu va subratllar que "s'han de fer coses reals perquè aquest trencament emocional que existeix es mitigui" i que, per aconseguir-ho, el primer que cal és que "l'Estat espanyol prengui consciència de quin és el repte que es planteja a Catalunya".

Lligant-ho amb aquesta idea, el president va posar com a exemple la xiulada a l'himne espanyol que es va produir a la final de la Copa del Rei i que tant va molestar a Espanya. "És el mateix dolor que ens causa a nosaltres que, quan 1,5 milions de persones surten tres anys consecutius al carrer, en un país de 7,5 milions d'habitants, ens diguin que això és una minoria de gent".
 
Malgrat aquesta progressiva distància que s'ha creat entre Catalunya i l'Estat espanyol, Artur Mas va refermar un cop més que "la negociació sempre és possible" i que, a partir del 27 de setembre, "si a l'Estat hi ha ganes de seure a la taula, nosaltres mai no donarem l'esquena al diàleg". "Sóc molt escèptic, però no vull ser intransigent. Si l'Estat reacciona, seurem a la taula perquè no volem fer les coses de mala manera", va declarar.
 
A preguntes d'un dels assistents a l'acte sobre què espera d'Europa, el president va contestar que "espero hands off, que és al que podem aspirar en aquest moment, és a dir, neutralitat i apartar una mica les mans". En aquesta mateixa línia i posant d'exemple la reunificació d'Alemanya, va afirmar que "a Europa s'entén molt bé una votació clara amb una majoria clara, sempre i quan sigui cívica i totalment pacífica i democràtica". 
 
El cap de l'Executiu català destinarà els honoraris de l'acte com a conferenciant a la Fundació Rosa Oriol, que dirigeix sor Lucía Caram.

INSTINT a: instint.tv

En: Instint BARTS 
Tags: artur mas barts iñaki gabilondo instint 
Martes, 16 de junio de 2015 • 18:04h.